mandag den 20. december 2010

Dominans?!

Jeg støder ofte på kursister, der kalder deres egen eller andres hunde for dominante og jeg er ikke vild med den betegnelse, idet dets betydning ofte misforstås. Derfor hermed en forklaring på hvorledes dominans bør forstås.

Dominans er udelukkende en adfærd, der findes i en eksisterende flok - altså hos hunde der bor og lever sammen. En hunde/ulveflok er opbygget som en hierakisk demokrati, hvilket vil sige, at hundene yder til flokkens overlevelse efter evner og alder og samtidig findes indbyrdes forhold mellem alle flokmedlemmer, hvor nogen hunde er klogere end andre og derfor har en højere status i flokkes hieraki. Konflikter i flokken løses oftest på en afdæmpet og rolig facon, idet slagsmål vil medføre skader, hvilket igen vil true flokkens overlevelse. Her kommer dominans ind i billedet; hundene (ulvene) bruger adfærden til at vise deres allerede eksisterende "status" i flokken, hvis der er tvivl om det indbyrdes forhold eller hundene konkurrerer om vigtige ressourser.

Det er derfor fejlagtigt, at anvende begrebet "dominans" hos hunde, der møder hinanden til eksempelvis hundetræning, idet hundene her ingen flokrelationer har til hinanden. Det er ofte, når en hund laver parringsbevægelser på en anden hund, at mine kursister ser hunden som "dominant". Dette er efter min overbevisning ikke korrekt. Hunden der laver parringsbevægelserne har blot fundet ud af, at disse bevægelser er rare at udføre og at den gør det på en anden hund, skyldes at den anden hund har en passende størrelse, dufter godt og vigtigst; at den ikke siger fra! Hunden bliver her styret af sine instinkter - den er ikke bevidst om, at den udfører en adfærd, der er ubehagelig eller irriterende overfor den anden hund. Det er hvad jeg kalder "uhøflig hundesnak" ligesom det vil være en uhøflig adfærd som menneske, at klappe et andet menneske bagi. Måske det er en behagelig adfærd for den person, der gør det, men den det går ud over, synes ofte det er ubehageligt eller irriterende.

Vores hunde skal lære at snakke pænt sammen og udfører hunde parringsbevægelser på andre hunde, skal de have af vide, på en rolig og afdæmpet måde, at det gør man bare ikke!
En anden ofte set adfærd, er når hunde lægger hovedet eller poter over ryggen på andre hunde. Dette er ligeledes ganske uhøflig hundesnak, som kan sammenlignes med en person, der bevidst skubber til en anden person. Dette er vi ikke i tvivl om, er provokerende non verbal komminikation vel?

Hvis hundene ikke er sammen med andre hunde, er det da forståligt, at de ikke lærer hverken hundesprog eller hvorledes man som hund opfører sig sammen med andre hunde. Vi må hjælpe vores hunde med at lære hvilken måde, der er mest hensigtsmæssig at kommunikere på. Det gør vi ved at lade dem være sammen med andre (sprogtligt gode!) hunde fra en så tidlig alder som muligt. Dermed undgås uhøflig hundenak og i sidste ende slagsmål.

Det er altså de færreste hunde, der i dagens Danmark kan betegnes som værende dominante. Mere velegnede betegnelser er uhøflig, provokerende eller uvidende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar